mei 27, 2024

Overstappen op lenzen? Dit moet je weten

Draag je al lang een bril en ben je het beu om telkens weer aangedampte glazen te hebben wanneer je een warme ruimte binnenstapt? Wil je gaan zwemmen én tegelijkertijd kunnen zien waar je naartoe zwemt? Wil je op reis gaan of gaan kamperen zonder bang te zijn dat je bril kapot gaat en je praktisch blind bent? Wel, je bent niet de enige. Gelukkig heeft de wetenschap hier al lang iets op gevonden, namelijk lenzen. Je kan lenzen online bestellen in elk land en laten leveren naar waar je maar woont. Zo hoef je amper een been op te heffen om lenzen te dragen.

Ga langs bij je oogarts

Allereerst is het belangrijk bij je oogarts langs te gaan om advies te vragen. Uiteraard kan iedereen lenzen dragen maar de sterkte van je lenzen is meestal lager dan die van je bril. Je oogarts kan je hierbij meer advies geven. Ook over welke lenzen te dragen, daglenzen of maandlenzen. Ben je bijziend en verziend? Dan heb je waarschijnlijk een multifocale bril en multifocale lenzen nodig en zal de kost van je lenzen over het algemeen ook duurder zijn dan enkel focale lenzen. Bij elke zorg die je hebt, kan je langsgaan bij je oogarts voor meer informatie en advies.

De kunst van lenzen aan- en uitdoen

In het begin is lenzen dragen een kleine uitdaging. Het aandoen van je lenzen gaat namelijk in tegen je natuurlijke aard aangezien je net wilt vermijden dat er iets in je oog komt. Lenzen indoen is hierdoor in het begin zeer raar en moeilijk. Uittypen hoe je je lenzen moet indoen, is vrij moeilijk. Daardoor dat ik je beter kan aanraden YouTube filmpjes op te zoeken waarin mensen aantonen hoe ze hun lenzen indoen. Een tip dat ik je wel kan geven is om niet naar je vinger te kijken maar weg van je vinger. Wat ook altijd helpt is in de spiegel je lenzen aandoen aangezien je dan focust op je spiegelbeeld in plaats van je vinger dat naar je oog gaat. Voor lenzen uitdoen is het hetzelfde. In het begin is het altijd moeilijker maar eens je je draai hebt gevonden, gaat het heel snel en zonder moeite.

Daglenzen of maandlenzen?

Wanneer je lenzen draagt, kan je kiezen tussen twee soorten. Daglenzen of maandlenzen. Maandlenzen is zoals het klinkt en dit zijn lenzen die je aankoopt en een maand lang kan gebruiken. ‘s Nachts, of wanneer je ze niet draagt, leg je ze in een speciaal potje met een substantie zodat de lenzen weer vochtig worden. Indien je lenzen namelijk niet vochtig zijn, krimpen ze en kunnen ze een prikkend gevoel geven in je oog. Maandlenzen zijn goedkoper dan daglenzen aangezien je dezelfde lens een maand lang kan gebruiken. Daglenzen zijn over het algemeen hygiënischer en ook dunner dan maandlenzen waardoor je ze amper of zelfs niet voelt of ziet in je oog. Elke dag een nieuwe lens is wel duurder en creëert meer afval, waar je wel rekening mee moet houden.

Een nieuwe routine

Het moment wanneer je overschakelt van een bril naar lenzen, zal je merken dat er een hele nieuwe wereld voor je opengaat. Bij het dragen van een bril, komt er veel meer ongemak bij kijken dan bij het dragen van lenzen. Lenzen zitten namelijk in je oog waardoor je bijvoorbeeld een 180 graden zicht hebt zonder je hoofd om te moeten draaien. Het zit in de kleine dingen maar veel kleine dingen maken samen iets groots. Van lenzen dragen zal je dus zeker geen spijt hebben.