juli 17, 2024

Tuintrends van 2023

Aankomend jaar zal er ook weer een periode zijn voordat het lekker weer wordt waarin je de tuin gaat willen aanpakken, zodat je deze geschikt kan maken om buiten te zitten. Naast een mooi terras en strak gesnoeide planten willen de meeste mensen ook een plek hebben om beschut te kunnen zitten. Het kan dan gaan om een serre, een zonnescherm of een overkapping. Deze zitten vaak aan het huis vast en zijn daarom niet ideaal wanneer je een tuin op het noorden hebt, om in de zon te kunnen zitten zal je dan een gebouwtje moeten optrekken aan de andere kant van de tuin tegenover het huis, dit kan een overkapping zijn, maar een blokhut optrekken is zeker ook een trend die aan een opmars bezig is. 

Een blokhut voegt veel toe aan een tuin 

Blokhutten passen perfect in de gemiddelde tuin. We identificeren deze houten optrekjes met het de natuur, dat is vaak precies de omgeving die we proberen na te bootsen in onze tuin. De blokhut heeft een compleet andere uitstraling dan de gemiddelde schuur, zeker wanneer je kiest voor dikke haast onbewerkte boomstammen in plaats van ordinaire planken om je hut van te maken. Dit wekt de indruk dat de blokhut ter plekke gemaakt is van omgezaagde bomen en niet geheel in een fabriek gemaakt is. Een blokhut maakt de buitenruimte bij je huis interessant, hoe mooier en natuurlijker de hut des te meer aandacht het bouwsel zal krijgen.  

Buiten zitten op een veranda 

Een blokhut is op zichzelf geschikt om tuinspullen in te bewaren, of een plek te zijn voor een kantoortje of zithoek. Wanneer je met mooi weer gebruik wilt maken van de blokhut kan je het beste kiezen voor een variant met een veranda. De veranda biedt je een plaats om buiten te zitten en heeft het afdakje dat je graag wilde hebben. Dit is een goede optie om je blokhut een plek te geven om buiten te zitten maar niet de enige mogelijkheid die je hebt. Door een deel van de blokhut open te laten, door een wand weg te laten of te vervangen door een schuifdeur, kun je daar bijvoorbeeld een loungeset plaatsen en van het prachtige weer genieten. 

In een tuin horen tuinkasten 

Een tuinkast is de perfecte plek om buiten spullen op te bergen. De kast kan geplaatst worden in een tuinhuis of blokhut, zodat je daar je gebruiksvoorwerpen en materialen kan bewaren. Je kunt er voor kiezen om een aantal planken op te hangen in de schuur en daar je spullen uit te stallen. Het voordeel van de kast ten opzichte van de planken is dat je de mogelijkheid krijgt om dingen achter gesloten deuren te bewaren, desnoods voorzien van een slot. Kostbaar tuingereedschap is op deze manier veilig en gevaarlijke voorwerpen eindigen niet als kinderspeelgoed. De tuinkast kan ook los in de achtertuin geplaatst worden wanneer er geen ruimte is voor een bouwwerk op het terrein. 

De omgeving rond je blokhut opleuken 

Nadat je een model blokhut hebt uitgezocht bij De Hoeve Buitenleven die je bevalt en deze in de achtertuin is opgebouwd ben je er nog niet. Wanneer je besluit om de rest van de tuin niet aan te passen aan het bouwwerk lijkt het net alsof deze daar niet hoort, zoals een dixie die tijdelijk in de tuin staat gedurende een verbouwing en zomaar ergens is neergezet. De correcte wijze om de hut te integreren in de tuin is door het gazon of terras rondom het bouwwerk weg te halen, en hier vervolgens een tuintje aan te leggen van enkele tientallen centimeters breed.