oktober 14, 2024

Vloerverwarming droogbouw; de beste manier?

Vloerverwarming droogbouw

Droogbouw, natbouw, noppenmat en warmte gebaseerd. Wat een vakjargon zal je nu vast denken. Door de bomen ziet men het bos niet meer wanneer zij naar vloerverwarming kijkt. Om wat orde in de chaos te scheppen is dit artikel er; in één keer wordt alles duidelijk, zelfs omtrent vloerverwarming droogbouw en vloerverwarming natbouw. 

De verschillen tussen soorten vloerverwarming droogbouw

Zoals hierboven genoemd zijn er verschillende soorten, die elk zo zijn charme heeft voor verschillende doeleinden. Het is het handigste om te beginnen bij droogbouw vloerverwarming en natbouw vloerverwarming. Droogbouw vloerverwarming legt men direct bovenop een willekeurige ondergrond. Dit kan beton zijn, een bestaande houten vloer of tegels. Voor droogbouw vloerverwarming maakt het allemaal niet uit, want zoals de naam al zegt, wordt er geen gebruikgemaakt van nat materiaal in tegenstelling tot bij natbouw vloerverwarming. Bij natbouw vloerverwarming wordt er bijvoorbeeld cement bovenop de vloerverwarming gelegd om de vloer egaal te maken. 

Vloerverwarming droogbouw is over het algemeen duurder, maar wel efficiënter. Het verdeelt de warmte beter én het wordt sneller warm door de minder grote afstand tussen de vloerverwarming en de vloer. Bij natbouw vloerverwarming ligt er natuurlijk nog een laag tussen. Dit resulteert dan omgekeerd in minder goede warmteverdeling, minder efficiëntie en een goedkopere prijs. 

Vanuit het esthetisch oogpunt is vloerverwarming droogbouw ook een voorloper op de natbouw vloerverwarming. Het heeft namelijk een minder hoge opbouwhoogte, 20mm tegenover 25mm. Binnen de vloerverwarming droogbouw bestaan er ook weer twee verschillende soorten. Noppenplaten en EPS vloerverwarming platen met warmtegeleiding lamellen. De eerste is sneller en makkelijker te installeren, de laatste is efficiënter en wordt sneller warm. Ook ligt de prijs van EPS vloerverwarming platen met warmtegeleiding lamellen hoger. 

Noppenplaten

Binnen de natbouw vloerverwarming zijn er ook noppenplaten, maar daarnaast ook tackersystemen en draadstaalmatten. Vloerverwarmingsbuizen worden tussen noppen aangebracht, met tackers geplaatst op een isolatieplaat of vastgebonden aan draadstaalmatten. Uiteraard is er ook nog het infrezen, wat veelal gedaan wordt tijdens verbouwing. Daarbij worden met speciale machines sleuven gemaakt in de vloer. In deze sleuven komen de verwarmingsbuizen te liggen. 

Hoe maak ik mijn keuze? 

Om de goede keuze te maken is het belangrijk dat je even op een rijtje zet wat het belangrijkste is voor je. De factoren waar je rekening mee moet houden zijn de prijs, de duurzaamheid, hoofdverwarming of bijverwarming en het gemak. Goed om te weten is dat de vloerverwarming droogbouw eigenlijk geschikt is voor elk type huis. Op bovenverdiepingen, monumentale panden (omdat het gewicht lager is dan bij natbouw vloerverwarming) en op woonboten. Ook voor een normaal huis is het natuurlijk geschikt. 

Bij natbouw is het verhaal een stukje anders, omdat er nog een laag bovenop de verwarming moet worden aangelegd is het zwaarder dan de vloerverwarming droogbouw. Hierdoor is het vaak niet mogelijk om het aan te brengen in monumentale panden of woonboten. Ook is het vaak meer gedoe dan bij droogbouw vloerverwarming. Daardoor is het makkelijker om dit meteen te doen bij de verbouwing. Wat betreft de prijs en duurzaamheid is het lastig een inschatting te geven. Gegeven is dat vloerverwarming droogbouw kostbaarder is maar wel duurzamer, maar het is allemaal afhankelijk van veel factoren. Daarom is het altijd goed om een/meerdere offerte(s) op te vragen bij een bedrijf gespecialiseerd in beide.