juli 17, 2024

Wat is credit management?

Heb je zelf een bedrijf van het B2B soort en moet je veel facturen uitsturen naar je klanten? Dan heb je waarschijnlijk wel al een paar keer gehad dat sommige klanten hun facturen niet betalen. Zeker indien ze failliet gaan is de kans klein dat ze jou nog kunnen terugbetalen na het terugbetalen van andere schuldeisers. Indien ze hier zelfs nog geld voor hebben. Een kredietverzekering kan je hiertegen beschermen. Zelfs indien je zelf je facturen niet meer kan betalen, beschermt deze verzekering je hiertegen. Een andere mogelijkheid is de kredietwaardigheid checken van de bedrijven waarmee je werkt. Zo weet je zekerder of deze bedrijven hun facturen aan u wel kunnen betalen.

Waarom is het belangrijk?

Er bestaan bepaalde gespecialiseerde bedrijven die je kunnen helpen bij het verifiëren van de kredietwaardigheid van je klanten. Indien je zomaar alle klanten aanneemt en de factuur achteraf verstuurt, is de kans groot dat zeker 10% van de klanten deze niet betaalt. Zeker indien je een klein bedrijf bent, kan een niet-betaalde factuur een grote impact hebben op je operationele activiteiten. Indien jij namelijk je leveranciers of werknemers niet kan betalen, zit je snel in de problemen en kan dit zelfs op termijn faillissement betekenen voor je bedrijf. Indien je dus de middelen hebt om een bedrijf te contacteren die de kredietwaardigheid onderzoekt, zal je dit op lange termijn goed doen.

Dek jezelf in

Ofwel kan je dus de kredietwaardigheid checken van je klanten, ofwel kan je zelf een kredietverzekering aangaan. Deze verzekering zorgt ervoor dat je je geld krijgt van je klanten én dat je zelf je leveranciers kan betalen indien je zelf in de problemen zit. Een kredietverzekering ondersteunt dus je debiteurenbeheer en wordt soms ook debiteurenverzekering genoemd. Het kan je bedrijf dus ook helpen door deze verzekering aan te gaan aangezien je leveranciers meer vertrouwen zullen hebben in je bedrijf en het zo ook makkelijker zal zijn nieuwe leveranciers te vinden.

Zorg voor een continue cashflow

Een succesvol en gezond bedrijf kan enkel en alleen met een goede continue cashflow. Credit management zorgt ervoor dat dit ook zo blijft. Je kan dit voor een korte of lange termijn aangaan, voor hoe lang je het nodig hebt. Indien je even in een financieel moeilijke situatie zit, kan ik je zeker aanraden deze verzekering te nemen om je zo in te dekken tegen mogelijke toekomstige risico’s. Zo ontdek je via dit management vroegtijdig kredietrisico’s, verlaag je ook het debiteurensaldo en worden facturen sneller terugbetaald. Zo kan je bedrijf normaal voortwerken zonder dat je je ook maar enige zorgen hoeft te maken over je cashflow of liquiditeiten.

Intern of extern?

Je kan credit management intern of extern sourcen. Indien je zelf een groot bedrijf hebt met veel werknemers en operationele kosten, kan het het misschien waard zijn binnenshuis iemand aan te werven die de facturen opvolgt. Indien je bedrijf echter eerder klein is, is outsourcen beter. Zo bespaar je toch iets van geld terwijl je in de tussentijd ook ervoor zorgt dat je betaald wordt voor je services en/of producten. Indien je echter voor een korte termijn een snelle oplossing zoekt, kan je kiezen voor detachering bij een specialist bureau. Zij helpen je namelijk snel je kredietbeheer naar een hoger niveau te tillen en te houden.