juli 17, 2024

Hoe begin je met crypto?

De laatste jaren is de cryptomunt sterk opgenomen. Zeker door corona wanneer iedereen twijfelde en piekerde over de aandelen in de markt, leek crypto het nieuwe reddingsmiddel om makkelijk en snel veel geld te verdienen. Uiteraard kan dit niet voor iedereen. Indien je je lang en goed bezighoudt met onderzoek naar de cryptomunt en bepaalde munten goed in de gaten houdt, crypto is namelijk even volatiel als aandelen, kan je geld verdienen. Echter is crypto een nieuwe soort munt waardoor de risico’s veel groter zijn. Ethereum (ETH) is één van de meer populaire en stabielere cryptomunten die al lang meegaan. Andere munten zijn veel volatieler door hun plotse opkomst.

De opkomst van cryptomunt

Crypto werd origineel bedoeld om makkelijk online te bankieren zonder het gebruik van een bepaalde bank en dus voor het omzeilen van administratie of transferkosten. Doordat crypto echter zeer volatiel is door zijn hoge prijsschommelingen. De officiële definitie van Crypto door de Europese commissie is ‘een digitale vertegenwoordiging van een waarde of recht die kan worden verhandeld via een distributed ledger zoals een blockchain, of vergelijkbare technologie’. Deze distributed ledger technologie (DLT) is een soort digitaal register die verspreid wordt over verschillende computers en decentraliseert dus het management en de info van de eigenaars van deze cryptomunten. Dit zou het veiliger maken om betalingen uit te voeren met crypto.

De risico’s van cryptomunten

Ongedekte crypto’s, crypto’s die enkel in de DLT bestaan en die dus geen activa waarde hebben, kunnen niet als betaalmiddel gebruikt worden door hun volatiele waarde. Daardoor wordt het enkel gebruikt om mee te gokken. Aandelen zijn over het algemeen veel stabieler en worden gebruikt door individuen en bedrijven om hun geld te investeren in andere bedrijven. Crypto’s zijn zo onvoorspelbaar maar deze kunnen later veel geld waard zijn waardoor het net zo aantrekkelijk is voor veel mensen om erin te investeren. Echter is de kans dat je er veel geld mee verliest wel immens groot. Fraude en bedrog zijn namelijk nooit ver weg wanneer er een trend ontstaat dat met geld te maken heeft. Let dus altijd goed op met de handelaars of ‘crypto-cowboys’ die je soms in de val willen lokken.

Hoe koop ik cryptomunten?

Allereerst is het zeer belangrijk vooraf genoeg onderzoek te doen naar crypto en de munt die je zou willen kopen. Het is ten sterkste afgeraden gewoon een populaire munt te kopen die momenteel sterk aan het stijgen is. De kans is namelijk groot dat deze hierna snel zal zakken. Eens je weet welke munt je wilt kopen, is het belangrijk te weten hoe. Crypto koop je het beste via een exchange of broker. Vermijd crypto te kopen via CFD’s (Contract for Difference) aangezien deze stijgen en dalen met de waarde van je cryptomunt maar niet de echte munt bevatten. Het is beter te werken met een platform waarin je onderliggende waarde bezit om zo jezelf in te dekken.

Welke munt koop ik?

Zoals eerder al vermeld bestaan er ongelofelijk veel munten en komen er dagelijks wel enkele bij. Let daarom extra op aangezien er zo heel wat munten op de markt komen die niet echt of frauduleus zijn. Vaste waarden in de crypto wereld zijn Bitcoin, Tether, Ethereum (ETH) en Terra Luna. Ook al zijn deze munten vaste waarden, het is sterk aangeraden voorzichtig te blijven wanneer je investeert. Je speelt namelijk met een zeer volatiele markt. Echter kan dit ook betekenen dat je veel geld kan winnen.