juli 17, 2024

Zo zorg je voor een gezond gebit bij je hond

De meeste hondeneigenaren zullen vast wel weten dat mondverzorging bij deze dieren noodzakelijk is. Wanneer een hond een slecht gebit heeft kun je dit zien aan een gele of bruine laag op de tanden, andere aanwijzingen zijn dat het tandvlees snel gaat bloeden en dat de adem van het dier slecht ruikt. Een slecht gebit kan zorgen voor ontstekingen op de tanden en elders op het lichaam van de viervoeter. Daarom wil je dit oplossen wanneer jouw hond hier last van heeft. Mocht jouw huisdier hier geen last van hebben, dan wil je deze problemen het liefst voorblijven. Gebitsverzorging hond is belangrijk voordat er problemen zijn met de tanden, maar ook wanneer deze zich al voor doen. 

Dierenartsbezoek of gebitsverzorging 

Voor het verzorgen van een hondengebit heb je verschillende middelen, de bekendste is de hondentandenborstel. Je geeft deze aan je hond om op te kauwen, om zo de tanden te reinigen. Het wordt aanbevolen om dit ongeveer drie keer per week te doen. Vanaf het moment dat een hond een paar weken oud is, krijgt deze een melkgebit. In de puppytijd is het daarom al belangrijk om te beginnen met gebitsverzorging bij het beest, op deze manier went het dier er ook aan. Wanneer er al ontstekingen zijn ontstaan en de gele laag op de tanden aanwezig is, is het tijd voor een dierenartsbezoek. 

Speciaal voer voor gezonde tanden

Het soort hondenvoer dat je aan je huisdier voorzet kan meespelen bij het gezond houden van de tanden. Er is voeding ontwikkelt die de tanden schoon schuurt, dit gebeurt wanneer de hond zijn tanden dieper in de brokken moeten duwen om deze te breken. Wij mensen denken dat hard voedsel slecht is voor tanden, bij honden is dit zeker niet het geval. Naast de structuur van het voedsel is het belangrijk welke stoffen er precies in verwerkt zijn. Zink en natriumpolyfosfaat in het eten voorkomen dat tandplak tandsteen gaat vormen. Eucalyptus vermindert op zijn beurt de bacteriën in de mondholte en draagt bij  aan een frisse hondenadem. 

Een hond veel laten kauwen is goed voor z’n gebit

Het is dus belangrijk dat een hond veel kauwt om op die manier tandplak tegen te gaan. Mochten het voer en de tandenborstels niet voldoende zijn om de mond van het dier schoon te krijgen, dan kun je de hond ook nog kauwsnacks en -speeltjes voor zetten. De snacks hebben naast de goede structuur ook een speciale vorm die kauwen bevordert. Je hebt een variant voor volwassen honden en een editie voor puppy’s, omdat deze een net iets ander gebit hebben. De speeltjes kunnen van rubber gemaakt worden, omdat dit materiaal het tandvlees masseert en daarmee de doorbloeding bevordert. Daarnaast zijn er speeltjes van stof, deze helpen goed tegen tandsteen. 

Een hond met gezonde tanden is een fijner huisdier 

Uiteindelijk steek je al deze moeite in het verzorgen van de tanden van de hond omdat je jouw metgezel graag gelukkig ziet. Je hebt natuurlijk liever een gezonde hond in plaats van een dier dat constant last heeft van z’n gebit. Een hond moeten zien en horen is voor hondenliefhebbers niet fijn, daarnaast zijn bezoekjes aan de dierenarts voor de hond even prettig als dat jij ze vind.