april 13, 2024

Zo motiveer je je medewerkers om een BHV training te volgen

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om voldoende BHV’ers in huis te hebben. Dit betekent dat je er als werkgever voor moet zorgen dat je personeel tijdig BHV cursussen volgt en op de hoogte blijft van goede procedures. Dit kan echter nog wel eens een uitdaging zijn, omdat niet iedereen even gemotiveerd is om deze trainingen te volgen. In deze blog lees je daarom 5 tips om je medewerkers op een effectieve manier te motiveren om een BHV training te volgen.

Maak duidelijk waarom het belangrijk is

Allereerst is het belangrijk om je medewerkers duidelijk te maken waarom het volgen van een BHV training zo belangrijk is. Leg uit dat het de veiligheid op de werkvloer vergroot en levens kan redden in noodsituaties. Ook kun je de voordelen van het hebben van een BHV’er in huis benadrukken, zoals een hogere kans op het overleven van hartstilstanden of letsel op de werkvloer.

Maak de training interessant

Een BHV training kan al snel saai of langdradig worden. Zorg daarom dat de trainingen interactief zijn, zodat de medewerkers aan de hand van praktijksituaties inzicht krijgen in de noodzaak van BHV. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld filmpjes, onderzoek of gastsprekers worden ingezet om de training te verlevendigen.

Plan trainingen in op een voor iedereen geschikt tijdstip

Een BHV training inplannen tijdens werktijd kan nog wel eens tot irritatie leiden, omdat sommige medewerkers het als verloren tijd zien. Plan daarom trainingen in op een tijdstip dat voor iedereen geschikt is, zoals vlak voor of na werktijd. Op deze manier hou je de werkzaamheden draaiende en voorkom je dat personeel het als tijdverlies beschouwt.

Beloon het behalen van een BHV diploma

Erkenning en waardering zijn belangrijke motivatoren. Door het behalen van een BHV-diploma te belonen met bijvoorbeeld een klein presentje of een waardebon weet je als werkgever blijk te geven van waardering en erkenning. Het stimuleert ook toekomstige BHV’ ers om te gaan investeren in vervolgopleidingen.

Peer Pressure

Wie kent de “Fitbit”? Een apparaatje om je arm die 24/7 je stappen telt en je inzicht geeft in je dagelijkse beweging. Deze werkt ook zo goed omdat het sociale druk en motivatie creëert. Creëer dus sociale druk door bijvoorbeeld via nieuwsbrief of bij het koffieautomaat aankondigingen te maken over wie het BHV certificaat heeft behaald.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je medewerkers voldoende gemotiveerd zijn om BHV trainingen te volgen. Het is belangrijk om aan te tonen waarom het volgen van een BHV training nuttig is en wat de voordelen ervan zijn. Daarnaast helpt het om trainingen interessanter te maken, geschikte tijdstippen te vinden, een beloning te geven en peer pressure te creëren door middel van nieuwsbrieven of bij het koffieautomaat. Hou deze tips in acht en zorg ervoor dat je medewerkers gemotiveerd aan de slag gaan met hun BHV-trainingen.

Bron: AED professionals