mei 27, 2024

Wil je mensen helpen? Dan zijn deze opleidingen voor jou

Heb je altijd al een groot hart gehad voor mensen? Ben je zeer empathisch en wordt je hart vol na het helpen en gelukkig zien van mensen? Dan is een job in de zorg misschien wel iets voor jou. De zorg bestaat praktisch enkel uit jobs waarbij je mensen helpt. Dokter, verpleegkundige, verzorgende, medisch secretaris/esse, enz. Indien je een grote altruïst bent en je dagen wilt vullen met mensen te helpen, is een zorgend beroep zeker iets voor jou. Er bestaan verschillende opleidingen zoals bijvoorbeeld de verpleegkundige opleiding die momenteel al verkort is door de hoge vraag van verpleegkundigen.

Verpleegkundige

Er is momenteel een groot tekort van verpleegkundigen in de ziekenhuizen en zorgtehuizen. Als verpleegkundige moet je namelijk soms eens een nachtshift werken of vroeg opstaan voor je ploeg shift. Echter, krijg je er wel veel voor terug. Zo zijn je patiënten je immens dankbaar voor de persoonlijke hulp die je ze geeft en krijg je veel cadeautjes van hen. Het is namelijk niet ongewoon om tijdens je pauze de chocolade op te eten die je gekregen hebt van je patiënten. Ook word je goed gecompenseerd voor het werk dat je doet en krijg je voor nacht- en weekendwerk dubbel betaald. Uiteraard blijft het hard werken maar indien je graag mensen helpt en in een rush werkt, is verpleegkundige zeker iets voor jou.

Zorgkundige

Een zorgkundige is niet hetzelfde als een verpleegkundige. Een verpleegkundige moet namelijk meer en moeilijkere stof zoals de volledige anatomie van het menselijke lichaam leren. Een zorgkundige focust meer op het helpen van de verpleegkundige in zijn of haar taken. Zo vormen de verpleegkundigen en zorgkundigen een team. Een verpleegkundige mag wel meer specifieke taken uitvoeren dan een zorgkundige waardoor een verpleegkundige meer verantwoordelijkheid heeft en dus ook meer betaald wordt dan een zorgkundige. Echter moet je minder lang studeren voor zorgkundige dan voor verpleegkundige, namelijk 1 jaar dagelijkse opleiding in plaats van een bachelor.

Pedagogie

Echter is een zorgend beroep niet enkel verpleegkundige en zorgkundige. Ook pedagogiek behoort tot de zorgende beroepen. Als pedagoog werk je in de opvoedingssector. Zo kan je wanneer je afstudeert als pedagoog van het Jonge Kind in de kinderopvang, kinderzorg of gezinsondersteuning werken. Ook in jeugdwerk, pleegzorg en het onderwijs in het algemeen zijn pedagogen een grote steun in de opvoeding van het kind. Hoe een kind opgevoed wordt in zijn jonge jaren definieert namelijk een groot deel van zijn of haar leven. Als pedagoog help je bij deze opvoeding en het correct aanleren van bepaalde zaken en gedragingen. Ben je een grote kinderfan? Dan kan je een HBO of MBO studeren in de pedagogie en daarna je keuze maken tussen de verschillende jobmogelijkheden.

Dokter

Uiteraard mogen we dokters niet vergeten. Echter vergt de geneeskundestudie zeer veel werk en tijd om eindelijk als dokter te mogen afstuderen en de job uit te oefenen. Veel mensen vergeten hoeveel verantwoordelijkheid je hebt als dokter en hoe hard je je hele leven moet werken. Indien je echter een uitdagende job wilt én mensen wilt helpen, is dokter een goede keuze. Zo kan je je ook specialiseren in verschillende richtingen zoals chirurgie of één bepaald lichaamsdeel zoals een hand of voet. Ook al werk je lange uren, de dankbaarheid die je krijgt van je patiënten en het gelukzalige gevoel van iemand te helpen maakt dat allemaal goed.