april 13, 2024

Wat is een systeembeheerder?

Een organisatie heeft om te functioneren in de moderne maatschappij een systeem nodig. Veel bedrijfsprocessen verlopen digitaal en de bestanden en gegevens van werknemers en bedrijfsactiviteiten staan in het systeem. Al deze bedrijven en stichtingen hebben vroeg of laat een systeembeheerder nodig. Een bedrijf van een zekere grootte zal zelfs proberen om een systeembeheerder in vaste dienst te nemen. Daarom ben je misschien wel eens in aanraking gekomen met systeembeheerder vacatures. Dan kwamen er misschien wel vragen opborrelen zoals: wat doet een systeembeheerder precies? 

Hoe beheer je een systeem? 

De functieomschrijving die je vindt bij een groot aantal vacatures voor systeembeheerder houdt meestal in dat jij als beheerder van de IT van het bedrijf aan het werk zal moeten gaan wanneer er zich problemen voordoen met dit systeem. Het netwerk van het bedrijf kan bijvoorbeeld traag worden waardoor medewerkers hun werk niet kunnen doen of het netwerk komt helemaal plat te liggen, dit moet jij dan zo snel mogelijk oplossen. Gelukkig ben je met de juiste achtergrond in de ICT de meeste dagelijkse netwerkproblemen wel de baas. Naast de goede opleiding gevolgd te hebben zul je vrijwel altijd aan het begin van je periode bij een bedrijf eerst bekend moeten worden met het systeem. 

De banen als netwerkbeheerder liggen voor het oprapen

Veel bedrijven zitten te springen om een netwerkbeheerder, dat betekent in de eerste plaats dat je een goed salaris kunt krijgen. Daar bovenop komt de mogelijkheid om te kunnen kiezen in welke plaats je wilt werken en bij wat voor soort bedrijf dit gaat zijn. In het geval je liever niet altijd op dezelfde plek aan de slag gaat kun je kiezen voor een bedrijf dat je langs gaat sturen bij verschillende klanten in een auto van de zaak. Je kunt kiezen voor een groot techbedrijf, een plek waar mensen rondlopen waar je waarschijnlijk wat van kunt leren. Het ministerie van defensie zoekt ook netwerkbeheerders, ideaal als je een baan met verantwoordelijkheid zoekt.