april 13, 2024

Wat moet je weten over de bestelautoverzekering?

bestelauto

Wanneer je net een bestelauto hebt aangekocht zal je deze natuurlijk graag willen laten verzekeren. Eigenlijk is dat geen kwestie van willen, maar wel van moeten. Voor alle gemotoriseerde voertuigen die in Nederland in het verkeer worden gebracht geldt namelijk dat ze verplicht dienen te beschikken over een verzekering. Voor wat het verzekeren van je bestelauto betreft zijn er natuurlijk meerdere mogelijkheden waar je een keuze uit kan maken. Voor welke optie je uiteindelijk zal kiezen is altijd grotendeels afhankelijk van bijvoorbeeld de waarde waar de bestelauto over beschikt evenals het aantal kilometers die je ermee gaat afleggen. Hoe dan ook, wil je graag een bestelautoverzekering afsluiten, maar kan je nog wel een beetje extra informatie gebruiken? Lees dan vooral snel verder!

Wat is een bestelautoverzekering?

De bestelautoverzekering is een verzekering die je zoals de naam reeds aangeeft afsluit voor een bestelauto. Dit kan op verschillende manieren. De eerste verzekering die ook bij wet verplicht is luistert naar de naam ‘WA-verzekering’. Het gaat hierbij om een verzekering die je niet zozeer moet afsluiten voor het indekken van je eigen schade. Het is immers zo dat deze verzekering zich focust op het verzekeren van de schade die je aanricht ten opzichte van derden. Dit er uiteraard vanuit gaande dat jij verantwoordelijk bent geweest voor de schade die werd opgelopen. Deze verzekering is wettelijk verplicht omdat de overheid graag wil dat iedereen die deelneemt aan het verkeer is gedekt voor schade die hij of zij heeft geleden door de schuld van een derde persoon.

Naast de WA-verzekering bestaan er nog heel wat andere manieren ook om je bestelauto te verzekeren. Het gaat hierbij dan om de WA+ beperkt en de WA+ volledige cascoverzekering. Voor deze eerste optie geldt dat veel mensen ze verkiezen omdat ze een beetje de gulden middenweg vormt. Enerzijds vinden veel mensen de WA-verzekering bijvoorbeeld te beperkt. Daar staat echter tegenover dat men de WA+ volledige cascoverzekering of allrisk dan weer te duur vindt. In dat opzicht vormt de WA+ beperkt cascoverzekering dan ook inderdaad een interessant alternatief. Op welke dekkingen je daarbij dan precies kan rekenen maakt de onderstaande informatie duidelijk.

De WA+ beperkt cascoverzekering voor bestelauto’s

De WA+ beperkt cascoverzekering voor bestelauto’s zorgt ervoor dat je bepaalde vormen van schade aan je eigen bestelauto kan laten verzekeren. Het gaat hierbij echter nooit om schade die door jezelf is aangebracht. Het is zeer belangrijk om je daar bewust van te zijn. Welke schade wordt er dan wel gedekt? Het gaat hierbij concreet om de volgende schadegevallen:

  1. Brand en een explosie;
  2. Glasschade waaronder ook een sterretje in de voorruit;
  3. Schade door natuurgeweld zoals storm of hagel;
  4. Schade als gevolg van een aanrijding met dieren;
  5. Veroorzaakte schade door een inbraak;

Met bovenstaande dekkingen is je bestelauto dus reeds heel wat uitgebreider verzekerd. Het kan echter natuurlijk nog beter. Je zou er dan ook uiteraard in de praktijk eveneens voor kunnen kiezen om een allrisk verzekering af te sluiten voor je bestelauto. Dan ben je immers pas echt op de meest optimale wijze verzekerd. Meer hierover lees je in het onderstaande stukje.

De WA+ volledige cascoverzekering voor bestelauto’s

De meest complete bestelautoverzekering is uiteraard de allrisk of de WA+ volledige cascoverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die bestaat uit alle dekkingen die je in de andere bestelautoverzekeringen aantreft. Dit echter nog aangevuld met één belangrijke extra dekking. We hebben het hierbij dan uiteraard over de dekking voor eigen schade. Ook deze is namelijk gedekt. Let wel, het spreekt voor zich dat het hierbij uitsluitend gaat om schade die niet moedwillig is veroorzaakt. Anders komt de verzekering alsnog niet tussenbeide. Dat spreekt echter voor zich. In het bijzonder voor nieuwe (dure) bestelauto’s kan dit type van verzekering worden overwogen. Voor iets oudere exemplaren is wellicht net wat minder interessant. Neeem voor meer informatie eens een kijkje bij Diks!

Hoe verzeker je jezelf van de laagste prijs voor je bestelautoverzekering?

Het verplichte karakter waar de bestelautoverzekering over beschikt zorgt er uiteraard voor dat je in de praktijk steeds rekening moet houden met het moeten betalen van een bepaalde verzekeringspremie. Dat is op zich natuurlijk reeds een beetje vervelend. Gelukkig bestaan er wel verschillende manieren om de kosten die worden aangerekend te drukken. Veel mensen besteden hier evenwel in de praktijk vaak geen aandacht aan waardoor ze behoorlijk wat geld kunnen verliezen. Voorkom dat jij één van hen wordt en besteed beslist de nodige aandacht aan de interessante bespaartips die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

1.) Denk goed na over de beste bestelautoverzekering voor jouw situatie

De eerste tip is meteen een zeer belangrijke. Natuurlijk is het zo dat de allrisk verzekering de meest complete bestelautoverzekering is op de markt. Dit gezegd hebbende betekent dit niet automatisch dat ze voor iedereen ook de beste keuze is, integendeel. Het is namelijk zo dat niet iedereen voor zijn of haar bestelauto verzekeren behoeften heeft aan de uitgebreide dekkingen die deze verzekering aanbiedt. De kans is dan ook best bestaande dat je aan bijvoorbeeld de beperkt cascoverzekering meer dan voldoende zou kunnen hebben. Voordat je overgaat tot het afsluiten van een bepaalde bestelautoverzekering doe je er dan ook in de praktijk zeker en vast altijd goed aan om even de verschillende opties op de markt te vergelijken. Zo maak je gegarandeerd de beste keuze.

2.) Controleer van welk eigen risico er precies sprake is

Voor het merendeel van de verzekeringen geldt dat er sprake is van een bepaald eigen risico. Dat eigen risico wordt toegepast om te voorkomen dat de periodieke verzekeringspremie te hoog zou uitvallen. In eerste instantie zijn veel mensen van mening dat het eigen risico maar een vervelend beestje is. Ze zorgt er namelijk voor dat je bij een schadegeval altijd eerst een bepaald bedrag zelf dient te betalen voordat de verzekeraar de rest zal uitbetalen. Dat kan inderdaad best vervelend zijn, maar anderzijds is het wel zo dat je er ook de vruchten van kan plukken. Mocht het eigen risico niet bestaan zou de periodieke premie voor je bestelautoverzekering namelijk veel hoger uitvallen. Goed controleren van welk eigen risico er sprake is en deze indien vereist verhogen kan dan ook zeker en vast de moeite waard zijn. Zo kan je op termijn best wel wat besparen!