mei 26, 2024

Alles over medisch transport

Medisch transport is een van de belangrijkste soorten transport die we in de wereld hebben. Door goed medisch transport worden namelijk mensenlevens gered. Veel mensen weten echter niet wat we verstaan onder dit transport en waarom het zo’n belangrijke vorm van transport is. Wat wordt er namelijk eigenlijk vervoerd bij dit soort transport? En waarom is het zo belangrijk? En wat is er speciaal aan dit transport in vergelijking tot ander vervoer? En wat zijn kenmerkende factoren van dit soort vervoer? Daar willen we je in deze blog alles over vertellen, zodat er meer duidelijkheid ontstaat over dit onderwerp! Lees dus vooral nog even verder als jij meer wilt weten over dit onderwerp.

Wat is medisch transport precies?

Voordat we de details ingaan is het natuurlijk handig om te weten wat we precies verstaan onder medisch transport. Bedrijven die zich specialiseren in medisch vervoer werken samen met medische bedrijven. Onder medische bedrijven verstaan we ziekenhuizen, laboratoria of apotheken. Onder medische transporten verstaan we daarom ook het vervoeren van bijvoorbeeld bloed of organen. Het is van belang dat deze goederen koel blijven tijdens de rit. Als een orgaan of bloed gedoneerd moet worden aan een patiënt dan is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat deze in de beste staat geleverd wordt. Als dit niet het geval is dan kan dit gevaarlijke gevolgen hebben voor de patiënt.

Kenmerkende factoren van medisch vervoer

Er zijn een aantal factoren die we kunnen benoemen die typerend zijn aan medisch vervoer. Zo kan medisch vervoer soms met flinke urgentie komen. Als iemand door een ongeval of door een andere reden snel een donororgaan of bloed nodig heeft, dan moet dit ook zo snel mogelijk ter plekke zijn. Soms moet medisch transport dus zo spoedig mogelijk en onverwacht geregeld worden. Dit is een groot verschil met regulier transport waarbij er volgens vaste schema’s wordt gewerkt. Daarnaast heb je bij regulier transport niet altijd koelplaten of koelelementen nodig. Niet elk product is namelijk bederfelijk. Bij medisch transport is dit wel het geval. De wagens zijn daarom speciaal ingericht met koelelementen en alles wat nodig is om de producten op een juiste wijze te vervoeren. De kwaliteit van de producten moet namelijk optimaal blijven. Ook dit is dus kenmerkend aan medisch vervoer.

Medische goederen zijn schaars

Er is nog een factor die medisch transport speciaal maakt en dat is dat bloed en organen schaars zijn. We hebben hier dus geen grote voorraad aan en het is een groot probleem wanneer deze producten beschadigen. Bloed en organen zijn natuurlijk compleet andere producten dan voorwerpen die je in de winkel kunt kopen. Daarom moet het vervoer dus op de juiste wijze geregeld worden, zodat er geen kwaliteitsvermindering van het product ontstaat. Om die reden worden er ook meerdere partijen ingeschakeld die ervoor zorgen dat het transport van de medische goederen zo goed mogelijk verloopt. De samenwerkende partijen stellen een plan op om de goederen dus zo snel mogelijk en verantwoord af te leveren. Dit transport gaat dus compleet anders in zijn gang dan het vervoer van producten die je in winkels ziet liggen.