mei 26, 2024

Welke soorten houtschroeven zijn er?

Houtschroeven kopen? Dat lijkt niet zo’n moeilijk opgave, totdat je ontdekt dat er allerlei soorten schroeven zijn. Welke soort houtschroef je het beste kunt bestellen, hangt dan ook af van de soort klus die je gaat uitvoeren. Ga je klussen aan je kozijnen, ga je met vlonders in de weer of juist met spaanplaten? Of heb je misschien specifieke Pozidrive schroeven voor het werken op hout nodig? Hier ben je op het juiste adres voor meer informatie over verschillende soorten houtschroeven en hun unieke kenmerken. 

Houtschroeven voor spaanplaten

Heb je houtschroeven nodig voor het bevestigen van spaanplaten? Dan bestel je hiervoor speciale spaanplaatschroeven. Deze zijn heel praktisch om mee te werken. Dit zijn schroeven met een schroefdraad van punt tot kop. Daarnaast hebben deze schroeven een platte kop, die gemakkelijk verzinkt in het materiaal. Andere kenmerken van deze houtschroeven is dat ze een scherpe punt hebben. Je draait de schroeven dan ook gemakkelijk en zonder dat je veel kracht hoeft te zetten in het materiaal. Daarbij is de schroefdraad grof van structuur. Meestal is voorboren bij deze schroeven niet nodig. 

Extra sterke schroeven

Ga je klussen met hardhout, dan zijn niet alle houtschroeven hiervoor geschikt. In het assortiment van jouw online schroevenzaak vind je een aparte sectie met hardhoutschroeven. Deze schroeven zijn supersterk en hebben een zelfborende punt. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld ook geschikt voor de aller hardste houtsoorten. Standard RVS is niet sterk genoeg voor deze soort schroeven. Ze moeten vervaardigd zijn van RVS 410. Ook de aandrijving van de schroef moet afgestemd zijn op het werken met hardhout. Een torx-aandrijving is dan ook geen overbodige luxe. Dit is namelijk de krachtigste methode voor het bevestigen van een schroef en je schiet hier ook minder snel mee uit. 

Houtschroeven: RVS schroeven zijn een ‘must’

We raden je aan om voor elk klusproject met hout te kiezen voor RVS schroeven. Met roestvrijstalen schroeven kun je veel problemen in de toekomst voorkomen. Ga je binnenshuis aan de slag met hout, dan voldoen deze schroeven van RVS A2 in de meeste gevallen wel. Voor hardhout, projecten met hout buitenshuis of in vochtige ruimtes zijn schroeven van RVS 410 absoluut een ‘must’. Gebruik je daarentegen verzinkte schroeven, dan zul je algauw tegen het probleem aanlopen dat looizuren in het hout de schroef beschadigen. Dit zorgt ervoor dat de schroeven uiteindelijk kunnen breken. Bovendien kunnen verzinkte schroeven ook vlekken geven op het hardhout. Kortom, hardhoutschroeven van RVS 410 zijn doorgaans de beste optie!

Nog meer soorten schroeven voor hout!

We hebben hierboven enkele belangrijke soorten houtschroeven uitgelicht, maar er bestaan nog meer soorten. Zo is het ook belangrijk om voor houten kozijnen speciale kozijnschroeven aan te schaffen. Deze zorgen er met hun unieke eigenschappen voor dat je kozijnen gemakkelijk spanningsvrij kunt ophangen. Ga je buiten vlonders monteren? Dan kun je daarvoor in het assortiment ook speciale vlonderschroeven bestellen. Deze zijn super sterk en uitstekend bestand tegen weersinvloeden. Andere schroeven die goed van pas komen bij allerhande klusprojecten met hout, zijn o.a.: houtbouwschroeven, afstandschroeven, Pozidrive schroeven en potdeksel-schroeven.