april 13, 2024

Welke soorten glas zijn er

Mocht je van plan zijn te gaan verbouwen in huis of een gebouw naar je smaak te laten ontwerpen, dan is het goed om thuis te zijn in de verschillende soorten glas die gebruikt kunnen worden voor jouw pand. Naast dat je erover zult kunnen meepraten met de architect en de werklui ben je in staat om de juiste keuze te maken als het aankomt op het type glas dat ergens gebruikt zal gaan worden. Het ene glas is het andere niet, je hebt bijvoorbeeld gehard glas dat je vaak tegen zal komen bij een verbouwing. Binnenshuis kun je namelijk in plaats van normaal glas dit gehard glas gebruiken.

Gehard glas is praktisch in huis 

Glazen deuren naar kamers of een douche cabine moeten eigenlijk gemaakt worden van gehard glas. Dit glas is bijzonder stevig en kan daardoor een stootje hebben, bovendien is het zo gemaakt dat wanneer het breekt, het uit een spat in hele kleine stukjes die geen wonden veroorzaken. Naast dat je dit glas in deuren kan gebruiken kun je ook kiezen voor complete wanden van dit materiaal. De eigenschappen van het materiaal maken dat je dit kunt gebruiken in huis zonder dat je jezelf hoeft af te vragen of jouw levensstijl dit wel toelaat, doordat je bijvoorbeeld erg lomp bent of kleine kinderen hebt. 

Op welke plekken gebruik je gelaagd glas? 

Gelaagd glas is net als gehard glas een vorm van veiligheidsglas. In tegenstelling tot de andere variant van dit veilige glas breekt gelaagd glas in hele stukken uit elkaar en is er dus ook hier geen sprake van scherven, er zit folie tussen de verschillende lagen waardoor het glas bij elkaar blijft. Dit soort glas wordt gebruikt voor tussen deuren, schuifpuien, balustrades en serredaken. Met name voor glazen oppervlaktes waar je veel aankomt op een dag en glasplaten waarvan er de kans is dat je ze op je hoofd gaat krijgen. Het gebruik van gelaagd glas is slim maar soms zelfs verplicht. Om mensen te beschermen zijn er wetten die voor bepaalde situaties veiligheidsglas verplicht stellen. 

Een combinatie van veiligheidsglas 

Gelaagd glas bestaat zoals de naam al verraad uit verschillende lagen glas. De dikte van het materiaal varieert dus, het gelaagde glas combineren is goed te doen met gehard glas. Van dit gelaagd gehard glas kun je een prachtige balustrade maken. Dit zou je willen doen om een nog sterker glasplaat te krijgen, waardoor alles dat ervan gemaakt wordt nog duurzamer is en lastiger te beschadigen. Dit is niet de enige variant op gelaagd glas die er te krijgen is. Wanneer je donker folie tussen de glasplaten in plaatst, heb je een stuk glas dat niet goed door zichtbaar is, dit is handig wanneer je glas wilt gebruiken maar liever niet wilt dat mensen zomaar een ruimte in kunnen kijken. 

 Jouw glas laten slijpen 

 Je kiest voor veilig glas omdat je het risico om er door gewond te raken zo klein mogelijk wilt houden. De randen van een glasplaat zijn niet ongevaarlijk, dat is de reden dat veel klanten van glas ze laten slijpen. Veiligheidsglas is prijziger dan normaal glas en het slijpen ervan achterwege laten drukt de prijs een beetje. Wanneer de randen niet zichtbaar zijn omdat de glasplaat bijvoorbeeld in een frame zit kun je doen. Wanneer de rand van de glasplaat de onderkant van een deur is of de rand van een balustrade, dan kun je deze het beste wel plat poly laten slijpen.