april 13, 2024

Dit is wat je moet weten over cnc

CNC, beter bekend als Computer Numerical Control, is een manier om hoogwaardige kunststoffen tot een eindproduct te verwerken. Dit kan aan de hand van frezen of draaien of ook verspanen. Het bewerken van kunststof kan op verschillende manieren en meestal bestaat het uit een samenwerking van machines en mensen. Het proces is eerder ingewikkeld waardoor niet iedereen de machines mag bedienen. Ook zijn de machines eerder duur. Een CNC bewerkingscentrum kopen is namelijk een zeer grote kost voor een bedrijf dat daarvoor genoeg verkopen moet genereren om deze machines zo snel mogelijk af te betalen.

Accurate CNC

De meest accurate manier waarop je kunststof kan bewerken is door het verspanen ervan. Verspanen staat bekend om het bewerken van kunststof met hand- en machinegereedschap waarbij delen van het materiaal worden weggenomen in plaats van toegevoegd. Deze delen dat worden weggenomen, worden spanen genoemd. Deze spanen kunnen ontstaan door verschillende bewerkingmanieren zoals frezen, schuren, boren of zagen. Ook al kan dit in principe met de hand, in drukke fabrieken waar er gewerkt wordt met hoogwaardige materialen zal men werken met computergestuurde machines zoals CNC. Deze kunnen namelijk het meest nauwkeurig werken, tot op de millimeter, zodat de exact juiste vorm en afmetingen worden bereikt.

Frezen

Eén van de meest gebruikte manieren om kunststof te bewerken aan de hand van CNC is frezen. Bij frezen wordt kunststof in de freesbank geklemd en bewerkt met een computergestuurde meer-assige frees. Frezen is perfect wanneer er aan meerdere zijden tegelijk een bewerking moet uitgevoerd worden. Zo wordt de kunststof ook veel sneller bewerkt en kan men dus tijd winnen met deze manier. Ook kan men een CNC draaibank gebruiken om te frezen waarin de kunststof gedraaid wordt. Deze manieren zijn zeer accuraat en laat kunststof snel vervaardigen zodat dit zeer geschikt is in verschillende high-tech industrieën zoals de medische industrie.

Nabewerking

Kunststof wordt na het frezen, boren en zagen indien nodig ook nog nabewerkt door middel van schuren. Zo wordt het materiaal perfect afgewerkt op de manier dat de klant het wilt. Indien je namelijk kunststof zaagt, zijn er nog veel kleine partikels of oneffenheden aan het oppervlak. Om dit perfect weg te krijgen, wordt de techniek van schuren gebruikt. Uiteraard wordt dit ook gedaan met een machine door de grote delicatie die er vereist is. Om dit schuren te vermijden, kan je ook kunststof blazen. Dit wordt gedaan voor een grote massa aan producten die moeten worden gemaakt zoals bijvoorbeeld tandartsbuisjes of mondzuigers.

Kies voor kwaliteit

Wanneer je je CNC machines aankoopt, is het zeer belangrijk een goede kwalitatieve en duurzame machine te gebruiken. De kost van deze machines is ten eerste al immens groot en tweede wil je dat ze zo lang mogelijk meegaan. Wanneer je dus machines aankoopt, moet je ervoor zorgen dat je bij een erkende fabrikant en distributeur aanklopt. Indien je dit niet doet, is de kans groot dat je een slechte machine zal aankopen en zal je veel geld kwijt zijn. Bekijk dus altijd goed waar je concurrenten hun machines aankopen en wie er de beste kwaliteit voorziet zodat je geen miskoop doet. Er zijn genoeg kwaliteits verificateurs die je kan aanspreken om te vragen of een bepaald bedrijf kwaliteitsvolle machines produceert.